Ana Sayfa / Saç Bloğu / Kepek Oluşumu Nedenleri
Kepek Oluşumu Nedenleri Nelerdir

Kepek Oluşumu Nedenleri

Kepek, pek çok insanın sorun yaşadığı konulardan bir tanesi olarak günümüz dünyasındaki yerini korumaktadır. Çeşitli nedenlerden dolayı oluşan kepekler, insanların sosyal yaşantılarını olumsuz etkileyebildiği için kepek sorunu ile baş etmeye çalışan insanlar, bu konuda neler yapabileceklerini merak eder. Kepek oluşumu nedenleri bilindiği takdirde, bu konuda çeşitli çözüm yolları bulunabilir. Bu nedenle bu sorundan mustarip olan insanlar, kepeğin ne olduğu ve saça nasıl etkilerde bulunduğuna dair çeşitli araştırmalar yapmaktadır. Saç derisinin soyulup dökülmesi ile kendini belli eden kepek, beyaz rengi ile özellikle siyah kıyafetlerde kendini belli eder. Bu durum, özellikle kadınların canını sıkmaktadır. Sizler de kepek sorunu ile baş etmeye çalışıyorsanız eğer yazımızı dikkatli bir şekilde okuyarak kepeğin tam olarak ne olduğunu öğrenebilirsiniz.

Kepek Nedir?

Pek çok insanın sorun yaşamasına neden olan kepek, insanların canını sıkan saç problemlerinden bir tanesidir. Her insan, az çok kepek ile karşılaşmıştır muhakkak. Kendisi küçük olan kepeklerin insana çıkardığı sorunlar epeyce büyüktür. Peki ama nedir bu kepek? Bizler neden kepek nedeniyle sıkıntı yaşıyoruz? Cilt ve sağlık sorunlarından bir tanesi olan kepek hem erkeklerde hem de kadınlarda yaygın olarak görülebilir. Bütün insanların saç derisinde bulunan Malassezia globosa olarak adlandırılan bir mikrop sebebiyle ortaya çıkan kepekler, saç derisinin sağlıksız bir hal almasına neden olur. Kepek nedir sorusu kapsamında kepeğin çok farklı nedenlerden dolayı oluşabildiğini ifade edebiliriz. Muhtemelen birçok insan, hayatının bir döneminde bu sorunla baş başa kalmıştır. Peki ama kepek oluşumunun nedenleri tam olarak nedir? saçta neden kepek oluşur

Saçta Kepek Neden Oluşur?

Kepek oluşunun çok farklı nedenleri bulunur. Bu nedenler, insanların kepek sorunu ile baş başa kalmasına sebebiyet verir. Evet, her insanın az ya da çok maruz kaldığı kepeklerin oluşma nedenlerini genel olarak aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
  • Seboreik dermatit rahatsızlığına sahip olan insanların saçlarında kepek oluşabilir. Bir deri hastalığı olan seboreik dermatit; kulak arkası, burnun kenarlarını etkilemekle birlikte bir yandan da saç derilerinde çeşitli etkilerde bulunur. Bu nedenle bu rahatsızlıkla baş başa kalan kişiler, aynı zamanda hiç istemeseler bile kepek sorunu ile baş etmek zorunda kalırlar.
  • Havaların soğumaya başladığı dönemlerde insanların saç derilerinde dökülmeler meydana gelir. Aslında bu durumu cildimizde sıklıkla yaşarız. Havaların soğumasıyla birlikte özellikle ellerimizde çatlaklar oluşmaya başlar. Aynı bunun gibi saç derilerinde de dökülmeler meydana gelir. Bu nedenle diyebiliriz ki soğuk kış aylarında saçlarda kepekler görülmeye başlanır.
  • Kalp hastalıkları, parkinson vb. nörolojik rahatsızlıklar kepek oluşumuna neden olabilir.
  • Saçların yeterli düzeyde şampuanlanmaması, saç derilerinde yağ ve kirlerin birikmesine neden olur. Bu ise kepek oluşumunu tetikleyen bir durumdur.
  • Saçların düzenli bir şekilde taranmaması, saç derilerinde biriken kirlerin tarak yoluyla atılmasını engeller. Bu durum, saçta kepek oluşumunu hızlandırır.
  • Pek çok soruna neden olabilen stres, kepek sorununu da oluşturabiliyor. Bu nedenle stres altındaki insanların saç derisindeki kepek oranları, daha az stresli insanlarınkinden daha az olabilir.
İlgili Haber : Saç Detoksu Nasıl Yapılır

Kepek Çeşitleri

Saçların aşırı derecede pullanması ile kendini belli eden kepek, aslında ölü deri hücreleridir. Bilindiği üzere insanların saç derilerindeki hücreler iki haftada bir yenilenir. Fakat bazı nedenlerden ötürü bu yenilenme hızlanabilir. Bu ise kepeklerin oluşmasına neden olur. Temelde iki çeşit kepek türü vardır. Kepek çeşitleri için aşağıdaki gibi bir sıralama yapabiliriz:
  • Yağlı Kepek
  • Kuru Kepek
Sarımtırak pullar olarak bilinen yağlı kepek, saç ve saç derisine yapışır. Kuru kepeğe göre çok daha geniş ve kalındır. Öte yandan kuru kepek ise birçok insanın bildiği beyaz renge sahip olan kepeklerdir. Bu tür kepekler omuzlara düşer ve kendini özellikle bu şekilde belli eder. Kepek sorunu ile karşılaşan kişilerin bu konuda uzman desteği alması gerekebilir.

Bu habere de bakabilirisiniz

Röfle Nedir? Hakkında Detaylar

Röfle Nedir?

Röfle Nedir, Saç telleri arasından güzel topuzlar seçilerek saç renginin 1 tondan 6 tona kadar …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir