Ana Sayfa / Genel / Kreatin Hakkında Tüm Merak Edilenler
Kreatin Faydaları
Kreatin Hakkında Tüm Merak Edilenler

Kreatin Hakkında Tüm Merak Edilenler

Kas enerji metabolizmasında önemli rol oynayan ve yüksek enerjili fosfatlar içeren kreatin, çeşitli reaksiyonlarla fosfatlardan ayrılır. Kas dokusunda bulunan ve enerji üretiminde önemli rol oynayan toplam kreatin yaklaşık %1-2’si her gün parçalanarak bir atık ürün olan kreatinine dönüştürülür. Vücudun tüm kas sistemlerinin günlük aktiviteleri sonucunda kreatinin adı verilen bir atık ürün oluşur. Kreatin adı verilen bu son atık ürünün kandaki seviyesi, kas aktivitesi ve kas kütlesinden etkilenir. Kreatin üretimi kaslı kişilerde yüksek iken, zayıf ve yaşlı kişilerde düşüktür. Bununla birlikte, birkaç gün içinde meydana gelen kreatin değişikliği çok küçüktür. Kaslardan kan dolaşımına salınan bu atık ürünler, diğer tüm organik atıklar gibi kan yoluyla böbreklere taşınır. Kandaki kreatinin gibi birçok organik atık ürün kandan ayrılarak mümkün olduğunca az su ile idrarla atılır. Cinsiyete, yaşa ve her şeyden önce bir kişinin kas kütlesine göre değişen kreatin üretimi, vücutta her zaman belirli bir miktarda kreatin’e karşılık gelir. Bu maddenin veya amino asidin diğer bir deyişle asıl atılım yolu böbrek olduğundan, laboratuvar testleri ile kreatinin ölçümü, böbreğin filtrasyon fonksiyonu başta olmak üzere insan sağlığı hakkında çeşitli bilgiler içermektedir. Diğer bir avantajı ise üre gibi besinlerden ya da diğer bir deyişle besinlerden çok fazla etkilenmemesidir. Artan et ve süt ürünleri tüketimi kreatin üretimi biraz artırsa da bu artış üre artışından biraz daha azdı. Tüm bu bilgilerden yola çıkarak laboratuvarda yapılan kreatinin testlerinin verdiği bilgiler, böbreklerin sağlıklı çalışıp çalışmadığını ve filtreleme görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirip getirmediğini bilmek için çok önemlidir.

Düşük Kreatin Nedir?

Yapılan testlerde referans değerin altındaki kreatin seviyeleri düşük kreatinin olarak tanımlandı. Yaşlanma, kilo kaybı, myastenia gravis ve Duchenne musküler distrofi (DMD) gibi nörolojik hastalıklar kas kütlesi kaybına neden olur. Bu tür hastalıkların varlığında düşük kreatinin gözlemlenebilir. Hamilelik sırasında idrar çıkışı artar ve aşırı dehidrasyon meydana gelir. Bu durum hamilelikten sonra normale dönse de hamilelik sırasında yapılan kreatin testleri düşük çıkabilir. Kreatin vücut tarafından sentezlense de diyet yoluyla alınması gerekir. Düşük proteinli bir diyet vücuttaki kasların zayıflamasına ve dolayısıyla kreatin azalmasına neden olabilir. Tüm bunlara ek olarak ciddi enfeksiyonların varlığı, mesane ve idrar yollarında tıkanıklıklar, böbreklere kan akışının azalması, kalp yetmezliği, böbreklerin hasar görmesi gibi ciddi hastalıklarda kreatin düşüklüğü görülebilir.

Yüksek Kreatin Nedir?

Kas aktivitesi kreatin seviyeleri, kas aktivitesi ve kas kütlesinden etkilenir. Daha fazla kas dokusuna sahip kişiler yüksek kreatin üretimine sahipken, daha yaşlı, zayıf insanlar düşük kreatin üretimine sahiptir. Kas aktivitesinin atık ürünü olan kreatin, kan yoluyla böbreklere taşınır. Böbreklerdeki birçok nefron kanı süzerek vücudun ihtiyaç duyduğu maddeleri tekrar kullanılmak üzere kanda bırakırken; Ayrıca vücuttaki zararlı maddelerin ve bir miktar suyun idrar yoluyla atılmasına yardımcı olur. Kreatin bu maddelerden biridir. Böbreklerin düzgün süzemediği durumlarda vücutta normalde bulunan kreatin seviyesi yükselir. Bu nedenle yüksek kreatin çok önemlidir. Yüksek kreatin seviyeleri, başta böbrek hastalığı olmak üzere birçok farklı duruma bağlı olarak ortaya çıkabilir. Şiddetli böbrek hasarı, kronik böbrek hastalığı ve şok, kanın düzgün bir şekilde filtrelenmemesine ve atık ürünlerin idrar yoluyla vücuttan atılmasına neden olur. Bu nedenle kreatinin yükselebilir. Kas distrofisi olarak da bilinen nörolojik hastalıklar, hipotiroidizm, kas hasarı, gut, diyabet, hipertansiyon, kan kaybı, yanıklar, hamilelik, yorucu egzersiz, Karbon monoksit zehirlenmesi ve dehidratasyon gibi tiroid hastalıkları yüksek kreatinin oluşturan diğer rahatsızlıklardır. Düşük kreatin, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, ödem, kilo kaybı, baş ağrısı, cilt kuruluğu, vücut sıcaklığındaki değişiklikler, idrar çıkışında azalma ve idrar yaparken ağrı gibi semptomlara neden olabilir.

Kreatin Kullanımı

Karaciğerimiz günde yaklaşık 2 gram kreatin üretir. Günde 1-3 gram kreatin ihtiyacımız var. Takviyeler, 14 gün boyunca günde maksimum 25 grama kadar veya 18 aya kadar günde 4-5 grama kadar daha düşük dozlarda alındığında güvenlidir.
Kreatin Ne işe yarar
Kreatin Nasıl Kullanılır?

Kreatin Nasıl Kullanılır?

Birçok sporcu ve vücut geliştiricisi yükleme protokolünü takip eder. Vücudun depolarını hızla artırmak için yüksek bir dozla başlanır ve kasta yüksek seviyeleri korumak için uzun süreli bir idame dozu ile devam edilir. İskelet kası bir miktar kreatin tutabilir; Daha fazla eklemek seviyeyi arttırmaz. Doygunluk noktasına yükleme dozundan sonraki ilk günlerde ulaşılır. Doz gün boyunca eşit olarak bölünmeli ve yan etkilerden kaçınmak için bol su içilmelidir. Karbonhidrat ve protein içeren besinlerle birlikte alındığında emilim kolaylaşır. Yaşa bağlı kas düşüşü ve atletik performans için; yükleme dozu 4 ila 7 gün boyunca günde 20 gramdır. Bu süreden sonra idame dozu genellikle günde 2 ila 10 gramdır.  Kas gücü için; 5-7 gün boyunca günde yaklaşık 20g yükleme dozu. Daha sonra günde 1 ila 25 gram arasında idame dozları alınır.

Kreatin Faydaları

  • Kas onarımı ve büyümesi için hücre sinyalini artırır.
  • Yağsız kas kütlesinin gelişimini desteklemeye yardımcı olmak için protein sentezini destekler.
  • ATP rezervlerini hızla yenileyin ve yoğun egzersiz sırasında yorgunluğu önler.
  • Hormonları arttırır
  • Kas hücrelerinde suyu yükseltir
  • Yeni bir kas büyüme inhibitörü olan yüksek miyostatin düzeylerini düşürür

Kreatin Kimler Kullanmalı?

Vejetaryenler diyetlerinden yeterince kreatin alamazlar, yaşlı insanlar, Nöropati riski taşıyan sporcular, halterciler, vücut geliştiriciler gibi hız veya kısa kas patlamalarına ihtiyaç duyan sporcular kreatin takviyesi kullanabilirler.

Kimler Kreatin Kullanmamalıdır?

Böbrek hastalığı olan veya böbrek hastalığı riski taşıyan kişiler ve şeker hastalığı olan kişiler tarafından kullanılması önerilmez. Bipolar bozukluğu olan kişilerde maniyi artırabileceği endişesi vardır.  Hamilelik ve emzirme döneminde güvenlik belirlenmemiştir. Kilo alımına neden olabileceğinden belirli ağırlık sınıflarını hedefleyen sporcuları olumsuz etkileyebilir.

Bu habere de bakabilirisiniz

Diş Estetiği

Diş Estetiği ile Gülümsemeniz Güzelleşsin

Dişlerin ve ağzın yapısı yüzün estetik görünümünü etkileyen önemli faktörlerden biridir. Gülümsemeniz de buna dahil …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir