Kadınlarda görülen saç dökülmesi nedenleri arasında erkeklerden daha farklı olarak eğer erkeklik hormonu dediğimiz androjenik hormonlar bayanda da bir hormonal rahatsızlıklar söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda yine erkek tipi bir saç dökülmesi ile karşılaşmak mümkün.
Saç dökülmesinin önemli sebeplerinden biride halk arasında saçkıran olarak adlandırılan saçın belli bölümlerinde görülen lokalize saç dökülmeleridir. Saçkıranın temel sebepleri arasında stres gelmektedir.
Saç Dökülmesi Kimlerde Daha Çok Görülür?
Saç dökülmesi tartışmasız erkeklerde daha sık görülür. Kellik sorunu yaşayan kadın sayısı dünya üzerinde yok denecek kadar azdır. Olan vakalar incelendiğinde de kişinin nadir rastlanan rahatsızlık bulguları taşıdığı gözlemlenmiştir.Kadınlarda görülen saç dökülmelerinin en büyük nedeni genetik altyapı ile beraber hormanal faktörlerdir. Bunun dışında tramvatik dediğimiz veya kadınlarda özellikle üstüne basılması gereken şey özellikle kadınlar saçlarını yukarıya doğru çok sıkı bir şekilde bağlayarak ya da çok sıkı türban bağlayan bayanlarda özellikle o bölgelerdeki saç dokusu çok ciddi anlamda baskı altında kalması ve o bölgenin kanlanması sonucu oluşan sorunlardır.
Erkeklerde saç dökülmesi tabi ki buluğ çağından itibaren artık başlıyor. Eğer kişinin annesinde ya da babasından gelen genetik alt yapısında bu tarz bir sorun var ise sorun belirgin olarak erken yaşlarda kendini göstermeye başlar.
Kadınlarda Saç Dökülme Nedenleri
Çok az rastlanmakla beraber kadınlarda saç dökülmesi saç kaybı herhangi bir dönemde başlayabilmektedir. Kadınlarda saç dökülmesi erkeklerden farklı olarak saç çizgilerinin belirginleşmesi ve saçın alın kısmındaki saçların seyrekleşip azalması şeklinde seyredebilir.Erken dönemde ciddi önlemler alınmazsa ciddi problemler yaşayabilirler. Kaynağı genetik olan saç dökülmelerinde ergenlik doğum sonrası ve menopoz dönemlerinde bu daha belirgin hal alabilir ve hızlanabilir. Kadın saç kaybı her zaman genetik özellikler taşımayabilir. Farklı kalıplarda da ilerleyebilir. Kadınların saç dökülmesi konusunda şikayetlerinin arttığı dönem menopoz sonrasına denk gelir.
Genellikle 50 yaş sonrası döneme tekabül eder. Eğer aksi bir durum yaşanıyor ve kişi çok erken yaşlarda saç kaybı ile tanışıyor ise buna aknem adet düzensizliği vücutta ve yüzde kıllanmalar eşlik ederse mutlaka doktor kontrolünde hormonal değerlerin de takip edilmesi gerekmektedir.
Kadınlarda aslında saç kayıplarını kalıcı hale getiren bir takım maddeler sıralayabilirim size. Bunlarda birincisi ve ilki genetik sebepler ikincisi demir eksikliğine bağlı anemi yani kansızlık üçüncüsü sistemik rahatsızlıklar dördüncüsü tiroit fonksiyon bozuklukları ve hormon düzensizliklerini sayabilirim aslında. Saç dökülmesini bir de geçici olarak arttıran sebepler vardır.
Çok az rastlanmakla beraber kadınlarda saç dökülmesi saç kaybı herhangi bir dönemde başlayabilmektedir. Kadınlarda saç dökülmesi erkeklerden farklı olarak saç çizgilerinin belirginleşmesi ve saçın alın kısmındaki saçların seyrekleşip azalması şeklinde seyredebilir.
Doğum sonrası, ateşli bir hastalık sonrası, ameliyat sonrası, yeni kullanılan bir ilaca bağlı olarak ve yine demir eksikliği anemisi de kadınlarda geçici olarak saç kaybını arttırabilir. Kadınlarda saç kayıplarının çok çeşitli olması sebebiyle aslında burada bir uzmana danışmak profesyonel bir yardım almak daima kadınlarda saç problemlerinde faydalı etkiler sağlayacaktır.